Contactgegevens

Jachtwerf de Jong
Slachtedyk 7B
8501 ZA Joure
K.v.k 01118389
Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 07:30 - 17:00
Zaterdag op afspraak.

April, mei en juni Zaterdag 08:30 - 12:30

[put_wpgm id=1] Routebeschrijving

Restauratie

Specialist in houtbouw

We zijn gespecialiseerd in houtbouw. En vaak betrokken bij de restauratie van klassieke schepen. We streven ernaar de glorie van weleer te evenaren. Met de modernste technieken weten we dit zelfs vaak te overtreffen. We doen ons werk grondig en deskundig. Gewoon goed.

zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail
zoom / detail

Dhr. van der Berg sr.

Salonmotorboot Marfin: weer klaar voor volgende generaties.

Het is een plaatje. Compleet van teakhout, bijna 90 jaar oud, authentiek en een zeer bijzondere verschijning. Eigenlijk is salonboot Marfin een varend museumstuk. Momenteel ligt het schip bij Jachtwerf de Jong op het droge om haar voor een nieuw seizoen klaar te stomen.

Het bodemvlak van deze motorboot wordt momenteel compleet gerestaureerd in opdracht van de familie Van den Berg. We vroegen de heer Van den Berg naar de ervaringen rondom deze restauratieklus: hoe kwam u in Joure terecht? “Het is volgens mij een van de oudste scheepswerven van Nederland, en ze zijn specialist in teakhout”, geeft de heer Van den Berg aan. “Eigenlijk was er helemaal geen twijfel over waar we de boot naar toe wilden brengen, en dit gevoel werd bij de ontvangst al gelijk bevestigd. De expertise komt heel duidelijk naar voren en de mensen zijn erg aardig. Je merkt ook dat ze écht liefde voor het vak hebben”.

 

De kielbalk: ruggengraat van een schip

Het schip is nu bijna klaar. Het hele bodemvlak, de kielbalk en de scheg zijn vervangen. Omdat de kielbalk de ruggengraat van een schip vormt, is deze nu opgebouwd uit tien lagen teak die met epoxy zijn verlijmd. In het voorschip is daar een nieuwe binnensteven tegenaan gekomen. Ook de scheg in het achterschip is helemaal opnieuw opgebouwd. Vanwege de lange schroefaskoker werd de scheg ter plaatse samengesteld uit twee delen waarbij elk deel voor de helft werd voorzien van een uitholling voor de schroefaskoker. Hierdoor is het niet meer nodig om een heel lang gat te boren. Dezelfde techniek wordt al sinds jaar en dag toegepast bij de teakhouten vletten van De Jong.

Daarna is het nieuwe vlak samengesteld uit 18 mm dikke teakdelen en met epoxy verlijmd. Op de zolder in Joure ligt heel droog teak dat niet meer werkt en zo krijg je, met een aantal lagen epoxy, een blijvend waterdicht vlak.

Veel aanspraak met een bijzonder schip

Hoe is het om met zo’n uniek schip in Friesland rond te varen? “Nou, we hebben soms tot vervelens toe aanspraak over de schoonheid van het schip”, lacht de heer Van den Berg. “De boot is geweldig om mee te varen, net zo behendig als een auto. Mijn vader haalde altijd als grap uit om tijdens het varen de stuurkolom met bedienigshandles van plaats te verwisselen: van boeg naar achter in de salon. Zo leek het net of er geen kapitein aanwezig was. Dit tot grote verbijstering van de schippers van de boten, die op dat moment voorbij gevaren werden. Want snel is ie”.

De familie is heel tevreden over de restauratie: “Wij bevelen Jachtwerf de Jong zeker aan bij anderen. Wijzelf zijn zeer kritisch en er zijn op dit gebied een hoop amateurs, maar niet in Joure. Bij De Jong zijn ze zeer professioneel en weten goed met welke materialen ze moeten werken. Het is bijzonder om in deze maatschappij nog een bedrijf te treffen, waar met zoveel liefde en vakmanschap wordt gewerkt. Jachtwerf de Jong steekt er met kop en schouders bovenuit”.

OVERIGE DIENSTEN

WAT KUNNEN WE VOOR U BETEKENEN?