Contactgegevens

Jachtwerf de Jong
Slachtedyk 7B
8501 ZA Joure
K.v.k 01118389
Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 07:30 - 17:00
Zaterdag op afspraak.

April, mei en juni Zaterdag 08:30 - 12:30

[put_wpgm id=1] Routebeschrijving

RESTAURATIE KLASSIEKE BAKDEKKRUISER STAMPIJ

In het begin van de vorige eeuw bouwde de Loosdrechtse ontwerper/jachtbouwer Willem Beekhuis diverse bakdekkruisers. In het voorjaar van 2016 is bakdekkruiser De Stampij, zo ongeveer een eeuw na de eerste tewaterlating, als herboren opgeleverd. Wij hadden de eer om deze bijzondere boot te mogen restaureren en te behouden voor de toekomst.

Hoe kwam de boot in Joure terecht?

“Dat is een bijzonder verhaal”, vertelt Aaldert de Jonge. “Het schip is al sinds 1937 in bezit van de familie van onze opdrachtgever. Aan het begin van de Tweede Wereld oorlog is het schip een aantal jaren ondergedoken geweest. Het stond op een boerenkar ergens op het platteland bij een pastorie. Na de oorlog is hij in Loosdrecht bij Gert Lamme (Bootbouwerij Vrijheid) jarenlang in onderhoud geweest. Toen de familie de boot verhuisde naar Friesland zochten ze een betrouwbare Friese werf. Gert tipte toen onze werf”.

Complete restauratie

In Joure heeft de boot een complete restauratie ondergaan. De naden tussen de gangen zijn opengefreesd en voorzien van dunne laten die met epoxy zijn verlijmd. De motor is gedemonteerd, waarna de oude ballast (beton en ponsdoppen) is verwijderd. Vervolgens is er een nieuwe loden kiel gemaakt. Het onderwaterschip is voorzien van een glasweefselmat en geïmpregneerd met vijf lagen epoxy. De motor en motorinstallatie werden vernieuwd, de onderzijden van de spanten moesten worden vervangen. Ook de kuipvloer werd opnieuw betimmerd. En tot slot werd de binnenkant van de kajuit kaal gehaald en voorzien van nieuwe verf- en laklagen. Al met al een grondige klus die er voor zorgt dat de familie weer vele jaren vaarplezier kan beleven.

Reportage in Spiegel der Zeilvaart

Wilt u meer weten over de historie en de restauratie van De Stampij? Kijk dan op onze website (url/link) daar vindt u de reportage over deze restauratie en de geschiedenis van de bakdekkruisers (Spiegel der Zeilvaart, april 2016).